Vaříme s Davidem

| DAVID VALÍČEK |

Showman, ale především vynikající kuchař – to je David Valíček.
Inspiraci a kreativní pohled měl David to štěstí získat například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig & Olive na Manhattanu, v KPMG u michelinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona

| PŠTROSÍ JÁTRA NA ROŠTU |

4 porce | 15 min | 10 min příprava

480 g

50 ml

20 g

140 g

8 ks

pštrosích jater

slunečnicového oleje

pštrosího sádla

uzené slaniny

žampiónů

 

1

1

100 ml

40 g

     1

malou cibuli

stroužek česneku

červeného vína

másla

snítka tymiánu

Pštrosí játra nakrájíme na přibližně centimetrové plátky, osolíme a potřeme olejem. Vložíme na rozpálenou pánev s rozpuštěným pštrosím sádlem nakrájeným na malé kostičky (po vypečení pštrosího sádla zůstanou na pánvi malé škvarky). Opečeme z obou stran, přidáme cibuli nakrájenou na půlměsíčky, česnek a slaninu na plátky a žampióny nakrájené na čtvrtky. Vše opečeme, zastříkneme červeným vínem, přidáme kostičku másla a čerstvý tymián. Lžící přelíváme játra ne déle než 5 minut a rovnou servírujeme.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ ASIJSKÝ SALÁT |

4 porce | 35 min | 15 min příprava

320g

100 ml

1 lžičku

2 lžíce

1 lžičku

pštrosího filetu

slunečnicového oleje

sezamu černého a bílého

teriyaki omáčky

sezamového oleje

1 lžičku

1/2

1/2

rozdrcených vlašských ořechů

manga

avokáda

sůl, pepř

Pštrosí filet překrojíme na polovinu, osolíme, lehce potřeme olejem a opékáme na pánvi přibližně 3 minuty z každé strany. Opečený filet vložíme do teriyaki omáčky odpočinout. Během odpočívání masa si nakrájíme mango na nudličky a avokádo na širší plátky. Na pánvi opečeme oba druhy sezamu a nasekané ořechy do lehce zlatavé barvy. Maso vytáhneme z omáčky, nařežeme na plátky a vložíme do opečeného sezamu s ořechy. Na talíř postupně prokládáme maso s mangem a avokádem.

Tip: v létě použijeme mangold opečený na grilu, nebo jen baby špenát. Teriyaki omáčku můžeme použít jako dresink a zbylými ořechy a sezamem posypeme salát.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ BURGERY |

4 porce | 30 min | 20 min příprava

160 g

240 g

240 g

80 g

hrst

100 ml

1 lžíce

pštrosího filetu

pštrosí kližky

pštrosího steaku

pštrosího sádla

petržele hladkolisté

olivového oleje

dijonské hořčice

1 lžíce

35 g

4 ks

140 g

hrst

hrst

worcestrové omáčky

sýru čedar

burgerové housky

mascarpone

polníčku

rukoly

sůl, pepř

Nakrájíme si pštrosí sádlo na větší kostky, které na pánvi opečeme na zlatavé škvarky. Škvarky vyndáme a necháme vychladnout. Kližku, steak a filet nakrájíme na kostky, které se nám vejdou do mlýnku a pomeleme na hrubší velikost, pomeleme i opečené škvarky. Pomletou směs dochutíme nasekanou petrželkou, dijonskou hořčicí, worcestrovou omáčkou a lehce olivovým olejem. Vytvarujeme burgery, které necháme zhruba 10 minut odležet v lednici. Vychlazené burgery osolíme z obou stran a zhruba minutu z každé strany opékáme. Použijeme tuk, který nám zbyl po vypékání škvarků. Posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 5 min (medium). Opečeme rozkrojené housky. Smícháme mascarpone, petrželku, dijonskou hořčici, olivový olej a natřeme na opečené housky. Na připravené housky položíme burgery, plátky čedaru, polníček s rukolou. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Burger nemusíme přikrýt vrškem housky, vznikne tak open (otevřený) burger, jak ho děláme my.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ GULÁŠ |

4 porce | 50 min | 10 min příprava

480 g

3

480 g

120 g

40 g

30 g

30 g

600 g

pštrosí kližky

stroužky česneku

cibule

pštrosího sádla

červené papriky (koření)

uzené papriky (koření)

rajčatového protlaku

vařených baby brambor

1 hrst

50 ml

petržele hladkolisté

olivového oleje

sůl, pepř

Cibulové kroužky

hladká mouka

polotučné mléko

olej na smažení

sůl, pepř

Pštrosí kližku nakrájíme na kostičky (o velikosti cca 2 – 3 cm). Maso okořeníme solí, pepřem a česnekem. V rozehřátém kastrůlku orestujeme pštrosí sádlo nakrájené na menší kostky. Během restování sádla přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky, sladkou a uzenou papriku, lehce osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Vložíme maso a opečeme. Následně podlijeme studenou vodou lehce pod úroveň masa. V momentě, kdy vše začne vařit, ztlumíme výkon vaření, přikryjeme poklicí a dusíme 40 min. Během dušení si připravíme přílohu. Vařené brambůrky pomalu opékáme na másle s olejem a na plátky nakrájeným česnekem. Před dokončením posypeme nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme.Pro přípravu cibulových kroužků si oloupeme cibuli nakrájíme na hrubší kolečka a rozdělíme na kroužky. Obalujeme v osolené mouce a namáčíme ve studeném mléce a tento proces opakujeme alespoň 3x. Následně smažíme v rozehřátém oleji do zlatova. Pokud už máme maso měkké, vyjmeme a šťávu zredukujeme do husté konzistence a dokonalé silné chuti, případně dochutíme solí a pepřem. Tip: pokud máte rádi ostrá jídla, přidejte nakrájené čerstvé chilli jako ozdobu nahoru.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ MEDAILONEK PLNĚNÝ MÁTOVÝM HRÁŠKEM |

4 porce | 35 min | 20 min příprava

500 g

1 snítku

1 snítku

1 snítku

1 snítku

50 ml

3 lžíce

300 g

pštrosích medailonků

petrželky hladkolisté

rozmarýnu

tymiánu

šalvěje

stroužky česneku

olivového oleje

dijonské hořčice

mraženého hrášku

1 snítku

2 ks

50 ml

120 g

150 g

600 g

2 ks

máty

vaječných bílků

slunečnicového oleje

pancetty

másla

malých brambor

jarní cibulky

sůl a pepř

Medailonek osolíme a marinujeme v nasekaných bylinkách s dijonskou hořčicí a olivovým olejem. Spaříme hrášek ve vařící vodě, následně slijeme a vložíme do nádobky s mátou, solí a pepřem, vaječným bílkem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Směsí plníme marinovaný medailonek, osolíme a rovnou vložíme opéct z obou stran na rozpálenou pánev. Po opečení medailonku, přidáme na pánev pancettu, máslo a výpekem přeléváme medailonek asi 1 minutu. Medailonek vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů na 5-7 min (medium). Následně medailonek přeložíme na kuchyňské prkénko odpočinout. Na stejnou pánev vložíme předvařené baby brambůrky, nakrájené na plátky, přidáme máslo, tymián, česnek a vše společně opečeme. V případě většího množství tuku na pánvi můžeme tuk odebrat. Hotový pštrosí medailonek překrojíme na polovinu (pěkně tak vynikne barevná náplň) a servírujeme na přílohu z brambůrek.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ PAŠTIKA |

4 porce | 30 min | 15 min příprava

320 g

75 g

80 g

1

2 snítky

pštrosích játer

bílé cibule

pancetty

stroužek česneku

čerstvého tymiánu

60 g

50 g

80 ml

50 ml

pštrosího špeku

másla

smetany na šlehání

červeného víno

sůl a pepř

Pštrosí játra nakrájíme na menší kousky. Na pánvi si vyškvaříme na kostičky nakrájené pštrosí sádlo. Po vyškvaření škvarky vyndáme na talíř a na zbylém tuku opečeme nakrájená játra i s pancettou. Přidáme cibuli, česnek, tymián a opečeme. Podlijeme červeným vínem (na horké pánvi se rychle svaří), zalijeme smetanou, osolíme, opepříme (hned jak se zavaří) a směs přelijeme do nádoby mixéru a rozmixujeme. Ještě teplý mix přendáme do nádob nebo skleniček určených k servírování paštiky, můžeme zalít malým množstvím pštrosího sádla a vychladíme.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ STEAK |

4 porce | 30 min | 15 min příprava

720 g

100 ml

120 g

3 svazky

4 stroužky

200 g

pštrosího steaku

slunečnicového oleje

másla

tymiánu, rozmarýnu

česneku

mrkve (očištěné)

200 g

200 g

120 g

4 ks

kořenu petržele

celeru

červené cibule

malých sherry rajčátek

sůl, pepř

Pštrosí steak osolíme a potřeme slunečnicovým olejem. Vložíme na předehřátou pánev s trochou oleje a opékáme z obou stran dohněda. Po opečení přidáme na pánev neoloupaný česnek, bylinky a máslo. Lžící přeléváme steak výpekem. Po asi 30 sekundách přelévání vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme 6 min. (počítá se steak o velikosti 180 g). Steak vytáhneme z trouby a otočíme na rošt či kuchyňské prkénko vzhůru nohama a necháme odpočinout alespoň 3 minuty. Ve výpeku opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky lehce osolíme, občas promícháme, přidáme keřík rajčátek a vrátíme nazpět odpočívající pštrosí steak. Dopečeme v troubě 2 až 3 min (medium). Po vytažení z trouby, maso znovu položíme na prkénko nebo rošt vzhůru nohama a opět necháme krátce odpočinout. Následně na talíři nakrájíme na 3 širší plátky tak, aby nám veškerá skvělá šťáva nevytekla mimo talíř. Upečenou zeleninu můžeme servírovat pod maso ale i lehce přes něj.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ STROGANOF |

4 porce | 30 min | 20 min příprava

480 g

50 ml

2

140 g

120 g

120 g

100 g

pštrosího filetu

slunečnicového oleje

stroužky česneku

červené cibule

kyselých okurek + nálevu

papriky kapie

žampionů

45 g

150 ml

120 g

240 g

100 g

rajčatového protlaku

červeného vína

zakysané smetany

rýže basmati

rýže černé

sůl, pepř

Pštrosí filet nakrájíme na nudličky. Červenou cibulku, kyselý okurek a kapii nakrájíme také na nudličky o šířce ½ cm a žampióny na plátky. Rozehřejeme pánev, nalijeme olej a začneme opékat nejprve maso. Po opečení masa přidáme česnek nakrájený na plátky a promícháme. Maso shrneme na jednu polovinu pánve a na prázdnou část přidáme olej, na kterém opečeme zprudka polovinu z každého druhu nakrájené zeleniny (po vložení zeleniny na pánev chvíli nemícháme, získáme tak hezkou zlatavou barvu). Vše na pánvi promícháme dohromady a přidáme rajčatový protlak, následně zalijeme malým množstvím nálevu z kyselých okurek a červeným vínem (tento proces probíhá na velmi horké pánvi). Po zredukování červeného vína přidáme lžíci zakysané smetany a zlehka promícháme. Zbylou krájenou zeleninu opečeme na másle a oleji a použijeme jako teplou zeleninovou přízdobu k masu. Uvařenou teplou basmati rýži smícháme s teplou uvařenou černou rýží a servírujeme jako přílohu.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení

| PŠTROSÍ TATARÁK |

4 porce | 10 min | 20 min příprava

320 g

1

5

 

hrstka

pštrosího filetu

malá šalotka

sušených rajčat

kapary dle chuti

hladkolisté petrželky

1 lžička

4 lžíce

1 lžíce

60g

dijonské hořčice

olivového oleje

worcestrové omáčky

parmezánu

sůl, pepř

Maso nakrájíme na malé kostičky. Nakrájíme i sušené rajče, šalotku a kapary dle chuti. Dále přidáme petrželku, hořčici, olivový olej, worcestrovou omáčku, ale nesolíme. Zamícháme a podle chuti případně dosolíme. Opečeme tousty na pánvi s olivovým olejem a dozlatova opečeným česnekem nakrájeným na plátky. Posypeme nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť!!!

Video recept

Recept ke stažení