Recepty
|Pštrosí Rillettes|
600 g
200 g
150 ml
50 g
pštrosího masa (upečené)
pštrosího sádla
masového vývaru
másla
50 ml
snítka tymiánu
koňaku
sůl, pepř
Pečené maso dáme do kastrůlku, přidáme sádlo a vývar. Za stálého míchání povaříme na mírném ohni, až se vše spojí a voda se odpaří. Směs stáhneme z ohně, přidáme koňak, máslo, tymián a podle chuti osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Rillettes umístíme do malých sklenic. Uzavřeme je víčky a skladujeme v lednici.
Cibulové Chutney s portským vínem
0,5 kg
30 ml
červené cibule
stroužek česneku
olivového oleje
snítka tymiánu, hřebíček
3 lžíce
125 ml
250 ml
bobkový list
lžíce třtinového cukru
sůl, pepř
vinného octu
portského vína
|Zauzený pštrosí filet na salátu|
500 g
pštrosího filetu
sůl, pepř
salát polníček
střední červená řepa
menší dýně hokkaidó
vlašské ořechy
sýr gorgonzola
olivový olej
balzamiková redukce
Pštrosí filé nasolíme a opepříme. Necháme uležet v lednici do druhého dne a poté vyudíme v udírně – na 80 stupňů, cca na 3 hodiny, podle velikosti masa. Mezitím dáme péct červenou řepu. Důkladně omytou, ale neloupanou ji položíme na alobal, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Řepu zabalíme do alobalu, položíme do zapékací mísy a dáme péct na 180 stupňů. Mezitím si nakrájíme dýni, přidáme na pekáček, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme společně do měkka. Upečenou řepu oloupeme a nakrájíme. Do mísy dáme polníček, pečenou řepu a dýni. Vršek posypeme gorgonzolou a vlašskými ořechy. Nakonec vše pokapeme olivovým olejem a balzamikovou redukcí.
|Pštrosí vývar s játrovými knedlíčky|
1 kg
pštrosího krku
mrkev
celer
petržel
česnek
mladá cibulka
celý černý pepř
nové koření
bobkový list
sůl
Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 2,5 l studené vody. Přidáme kořenovou zeleninu, cibulku, česnek, koření, sůl. Přivedeme k varu. Stáhneme plamen a zvolna vaříme pod pokličkou. Přitom odstraňujeme sražené bílkoviny (pěnu), které se objevují na hladině. Až se bude maso snadno oddělovat od kosti, vývar scedíme. Maso obereme, zeleninu a maso nakrájíme. Prohřejeme, rozdělíme do talířů a podáváme.
Játrové knedlíčky
100 g
30 g
½
1
pštrosích jater
másla
malé cibule, nakrájené najemno
vejce
100 g
sůl, pepř
majoránka
česnek lisovaný
strouhanky
Játra odblaníme a pomeleme. Cibuli orestujeme v pánvi na rozehřátém másle. Játra smícháme s cibulkou, strouhankou, majoránkou, česnekem, vejcem, solí a pepřem. Promícháme. Pokud zůstává směs tekutá, přidáváme strouhanku. Namočíme si ruce do vody a mokrými prsty tvarujeme knedlíčky. Ve vhodně velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme. Poté všechny knedlíčky naráz vhodíme do vroucí vody. Zamícháme a poté, až vyplavou na hladinu, je ještě cca 2 min vaříme. Scedíme a podáváme ohřáté v polévce.
1 kg
1
200 g
50 g
pštrosích krků a drůbků
cibule
kořenové zeleniny
černý pepř, nové koření
muškátový oříšek
másla
40 g
200 ml
80 g
1
100 g
hladké mouky
smetany
mraženého hrášku
žloutek rozmíchaný s lžící smetany
nasekaná petrželka
širokých nudlí
Pštrosí krk a drůbky vložíme do hrnce. Zalijeme 2 l studené vody, osolíme, přihodíme koření, 1/2 cibule, kořenovou zeleninu a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do měkka. Vývar scedíme, obereme maso a drůbky. Část zeleniny nakrájíme. V hrnci rozehřejme máslo, vsypeme mouku a špetku muškátu a umícháme světlou jíšku. Zalijeme připraveným vývarem, prošleháme a vaříme 30 min, občas promícháme. Bokem uvaříme těstoviny, slijeme a propláchneme. Do polévky přidáme smetanu, maso, drůbky, zeleninu, hrášek a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně, vmícháme žloutek se smetanou a uvařené těstoviny dochutíme solí a pepřem. Přidáme bylinkové knedlíčky. Posypeme petrželkou.
Bylinkové knedlíčky
2
30 g
250 g
250 ml
starší housky
másla
hrubé krupice
horkého pštrosího vývaru
½
½
sůl
hrsti nasekané hladkolisté petržele
svazku nasekané pažitky
Housky nakrájíme na malé kostičky a opečeme na másle. Do větší mísy vsypeme krupici, zalijeme ji vývarem a promícháme. Přidáme housky, osolíme, přisypeme nasekané bylinky a necháme deset minut odpočívat. Z hmoty vytvarujeme kuličky a zvolna vaříme v osolené vodě po dobu 10 min.
|Pštrosí guláš|
700 g
100 g
1,5 l
5
pštrosího masa na guláš
pštrosího sádla
pštrosího vývaru
velkých cibulí
4
stroužky česneku
sůl, pepř
drcený kmín
gulášová paprika
Na pštrosím sádle osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené pštrosí maso. Orestujeme. Poprášíme paprikou, přidáme drcený kmín a maso podlijeme pštrosím vývarem. Vaříme na mírném plameni doměkka. Ke konci přidáme česnek a majoránku. Dochutíme solí a pepřem. Pokud použijeme dostatečné množství cibule, nemusíme jakkoli zahušťovat.
Pečené papriky s cibulí
1
1
1
paprika červená
paprika zelená
paprika žlutá
2
červené cibule
tymián
olivový olej
Papriky a cibuli nakrájíme na proužky. Dáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem. Přidáme tymián, osolíme a vložíme do trouby na 180 stupňů, pečeme cca 15 min.
1 kg
150 g
6
pštrosího steaku
slaniny nakrájené nadrobno
lisovaných stroužků česneku
2
½
cibule nakrájené nadrobno
lžičky drceného kmínu
sůl, pepř
Maso důkladně osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a potřeme česnekem. Na dno pekáčku rozprostřeme cibuli a položíme na ni maso. Podlijeme 250 ml vody a pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů zhruba 2 hodiny – až je maso měkké. Maso občas promícháme, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení připalovala, můžeme přilít ještě trochu vody.
Špenát
1
1
500 ml
lžíce sádla
menší cibule nakrájená nadrobno
listového špenátu, může být i mražený
100 ml
smetany
Česnek
Cibuli opečeme na sádle dozlatova. Přidáme špenát, podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přiklopíme. Zahříváme tak dlouho, až špenát povolí. Nakonec ochutíme česnekem.
|Pštrosí smažený řízek|
500 g
200 g
2 ks
pštrosího masa (ořech nebo steak)
panko strouhanky
vejce
80 g
hladké mouky
olej na smažení
sůl, pepř
Maso nakrájíme na rovnoměrné plátky. Zakryjeme potravinářskou fólií a rozklepeme paličkou na 1 cm vysoký plátek. Osolíme a opepříme. Důležité je, aby bylo maso všude stejně vysoké, na tvaru nezáleží. Do talíře vsypeme panko strouhanku, do druhého talíře vsypeme mouku a ve třetím talíři prošleháme vidličkou vejce. Plátky masa postupně obalíme v mouce, vejcích a panko strouhance. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a na vyšším stupni připravené maso usmažíme do zlatova. Smažíme zhruba 4 min z každé strany.
|Roláda z pštrosího masa|
1 kg
20 g
pštrosího masa (vnitřní filet)
másla
olej
česnek
směs hub
sůl, pepř
2
2
citronová šťáva
rozmarýn
žloutky
lžíce parmezánu
strouhanka
Máslo rozpustíme na pánvi, a pak v něm pět minut opékáme cibuli. Poté přidáme česnek a po minutě i houby. Necháme zcela změknout a zároveň necháme odpařit veškerou tekutinu. Osolíme a opepříme. Sejmeme z ohně, necháme lehce zchladnout a přimícháme citrónovou šťávu, rozmarýn, žloutky, parmazán a strouhanku. Dáme stranou. Maso podélně rozřízneme (ne úplně do konce), rozevřeme jako motýlí křídla a naklepejeme. Z obou stran jej nasolíme a opepříme. Poté na něj rozprostřeme nádivku. Po delší straně zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem. Roládu ze všech stran opečeme na troše oleje, aby se maso zatáhlo. Dáme do pekáčku a pečeme 40–45 min při teplotě 175 stupňů. Vyjmeme z trouby a po pěti minutách nakrájíme.
|Pštrosí Rump steak s zeleninou|
800 g
pštrosí maso (vnější steak)
sůl, pepř
olej
30 g
nasekané bylinky
másla
Maso nakrájíme na čtyři rovnoměrné steaky. Osolíme, opepříme a lehce potřeme olejem. Vložíme na rozpálený gril a opečeme z obou stran tak, aby maso bylo středně propečené. Poté vložíme do alobalu, posypeme bylinkami a přidáme máslo. Zabalíme a necháme chvíli odpočinout.
Podzimní grilovaná zelenina
2 ks
1 ks
1 ks
3 ks
1 ks
menší upečené červené řepy
zelené cukety
žluté cukety
menších brambor
česnek
červené cibule
rozmarýn
hladkolistá petržel
olivový olej
máslo
sůl
Předem si upečeme dobře omyté červené řepy v alobalu. Po upečení je oloupeme a nakrájíme. Stejně si nakrájíme cibuli, brambory a obě cukety. Do zapékací mísy (dno vymažeme máslem) vložíme nakrájenou zeleninu, ochutíme česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem. Vložíme kousky másla. Dáme péct na 190 stupňů, na 40 min. Před podáváním posypeme čerstvě nasekanou petrželkou.
600 g
100 g
1
1
namletého pštrosího krku
strouhanky
vejce
jemně nasekané cibule
sůl, pepř
4
žemle na burgery
salát
rajče
čedar
dip dle chuti
Pštrosí maso, strouhanku, vajíčko, cibuli, sůl a pepř dáme do mísy a dobře promícháme a dochutíme. Vzniklou hmotu vytvarujeme do placiček asi 1 cm vysokých. Vložíme na gril a zvolna grilujeme z každé strany cca 3 až 4 min. Žemle rozkrojíme a naplníme. Dospodu dáme dip, položíme na něj list salátu, pak ogrilované maso, na něj čedar, rajče, salát a dip. Přikryjeme houskou a propíchneme větším párátkem.