Recepty

|Pštrosí Rillettes|

600 g

200 g

150 ml

50 g

pštrosího masa (upečené)

pštrosího sádla

masového vývaru

másla

 

50 ml

snítka tymiánu

koňaku

sůl, pepř

Pečené maso dáme do kastrůlku, přidáme sádlo a vývar. Za stálého míchání povaříme na mírném ohni, až se vše spojí a voda se odpaří. Směs stáhneme z ohně, přidáme koňak, máslo, tymián a podle chuti osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Rillettes umístíme do malých sklenic. Uzavřeme je víčky a skladujeme v lednici.

Cibulové Chutney s portským vínem

0,5 kg

 

30 ml

červené cibule

stroužek česneku

olivového oleje

snítka tymiánu, hřebíček

 

3 lžíce

 

125 ml

250 ml

bobkový list

lžíce třtinového cukru

sůl, pepř

vinného octu

portského vína

Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. V hrnci na rozehřátém oleji začneme cibuli a česnek restovat, dokud nezesklovatí. Do hrnce přidáme tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a ještě pár minut restujeme. Poté stáhneme výkon a pomalu vaříme přibližně 30 min – dokud se šťáva nezredukuje. Následně přidáme zbylé ingredience: portské víno a vinný ocet. Směs promícháme a vaříme, dokud se neodpaří polovina tekutiny. Pomalé vaření je hlavním klíčem k dokonalému výsledku.

Recept ke stažení

|Zauzený pštrosí filet na salátu|

500 g

pštrosího filetu

sůl, pepř

salát polníček

střední červená řepa

menší dýně hokkaidó

vlašské ořechy

sýr gorgonzola

olivový olej

balzamiková redukce

Pštrosí filé nasolíme a opepříme. Necháme uležet v lednici do druhého dne a poté vyudíme v udírně – na 80 stupňů, cca na 3 hodiny, podle velikosti masa. Mezitím dáme péct červenou řepu. Důkladně omytou, ale neloupanou ji položíme na alobal, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Řepu zabalíme do alobalu, položíme do zapékací mísy a dáme péct na 180 stupňů. Mezitím si nakrájíme dýni, přidáme na pekáček, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme společně do měkka. Upečenou řepu oloupeme a nakrájíme. Do mísy dáme polníček, pečenou řepu a dýni. Vršek posypeme gorgonzolou a vlašskými ořechy. Nakonec vše pokapeme olivovým olejem a balzamikovou redukcí.

Recept ke stažení

|Pštrosí vývar s játrovými knedlíčky|

1 kg

pštrosího krku

mrkev

celer

petržel

česnek

mladá cibulka

celý černý pepř

nové koření

bobkový list

sůl

Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 2,5 l studené vody. Přidáme kořenovou zeleninu, cibulku, česnek, koření, sůl. Přivedeme k varu. Stáhneme plamen a zvolna vaříme pod pokličkou. Přitom odstraňujeme sražené bílkoviny (pěnu), které se objevují na hladině. Až se bude maso snadno oddělovat od kosti, vývar scedíme. Maso obereme, zeleninu a maso nakrájíme. Prohřejeme, rozdělíme do talířů a podáváme.

Játrové knedlíčky

100 g

30 g

½

1

pštrosích jater

másla

malé cibule, nakrájené najemno

vejce

 

 

 

100 g

sůl, pepř

majoránka

česnek lisovaný

strouhanky

Játra odblaníme a pomeleme. Cibuli orestujeme v pánvi na rozehřátém másle. Játra smícháme s cibulkou, strouhankou, majoránkou, česnekem, vejcem, solí a pepřem. Promícháme. Pokud zůstává směs tekutá, přidáváme strouhanku. Namočíme si ruce do vody a mokrými prsty tvarujeme knedlíčky. Ve vhodně velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme. Poté všechny knedlíčky naráz vhodíme do vroucí vody. Zamícháme a poté, až vyplavou na hladinu, je ještě cca 2 min vaříme. Scedíme a podáváme ohřáté v polévce.

Recept ke stažení

|Pštrosí kaldoun s bylinkovými knedlíčky|

1 kg

1

200 g

 

 

50 g

pštrosích krků a drůbků

cibule

kořenové zeleniny

černý pepř, nové koření

muškátový oříšek

másla

40 g

200 ml

80 g

1

 

100 g

hladké mouky

smetany

mraženého hrášku

žloutek rozmíchaný s lžící smetany

nasekaná petrželka

širokých nudlí

Pštrosí krk a drůbky vložíme do hrnce. Zalijeme 2 l studené vody, osolíme, přihodíme koření, 1/2 cibule, kořenovou zeleninu a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do měkka. Vývar scedíme, obereme maso a drůbky. Část zeleniny nakrájíme. V hrnci rozehřejme máslo, vsypeme mouku a špetku muškátu a umícháme světlou jíšku. Zalijeme připraveným vývarem, prošleháme a vaříme 30 min, občas promícháme. Bokem uvaříme těstoviny, slijeme a propláchneme. Do polévky přidáme smetanu, maso, drůbky, zeleninu, hrášek a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně, vmícháme žloutek se smetanou a uvařené těstoviny dochutíme solí a pepřem. Přidáme bylinkové knedlíčky. Posypeme petrželkou.

Bylinkové knedlíčky

2

30 g

250 g

250 ml

starší housky

másla

hrubé krupice

horkého pštrosího vývaru

 

½

½

sůl

hrsti nasekané hladkolisté petržele

svazku nasekané pažitky

Housky nakrájíme na malé kostičky a opečeme na másle. Do větší mísy vsypeme krupici, zalijeme ji vývarem a promícháme. Přidáme housky, osolíme, přisypeme nasekané bylinky a necháme deset minut odpočívat. Z hmoty vytvarujeme kuličky a zvolna vaříme v osolené vodě po dobu 10 min.

Recept ke stažení

|Pštrosí guláš|

700 g

100 g

1,5 l

5

pštrosího masa na guláš

pštrosího sádla

pštrosího vývaru

velkých cibulí

4

stroužky česneku

sůl, pepř

drcený kmín

gulášová paprika

Na pštrosím sádle osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené pštrosí maso. Orestujeme. Poprášíme paprikou, přidáme drcený kmín a maso podlijeme pštrosím vývarem. Vaříme na mírném plameni doměkka. Ke konci přidáme česnek a majoránku. Dochutíme solí a pepřem. Pokud použijeme dostatečné množství cibule, nemusíme jakkoli zahušťovat.

Pečené papriky s cibulí

1

1

1

paprika červená

paprika zelená

paprika žlutá

2

červené cibule

tymián

olivový olej

Papriky a cibuli nakrájíme na proužky. Dáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem. Přidáme tymián, osolíme a vložíme do trouby na 180 stupňů, pečeme cca 15 min.

Recept ke stažení

|Pštrosí výpečky s listovým špenátem|

1 kg

150 g

6

pštrosího steaku

slaniny nakrájené nadrobno

lisovaných stroužků česneku

2

½

 

cibule nakrájené nadrobno

lžičky drceného kmínu

sůl, pepř

Maso důkladně osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a potřeme česnekem. Na dno pekáčku rozprostřeme cibuli a položíme na ni maso. Podlijeme 250 ml vody a pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů zhruba 2 hodiny – až je maso měkké. Maso občas promícháme, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení připalovala, můžeme přilít ještě trochu vody.

Špenát

1

1

500 ml

lžíce sádla

menší cibule nakrájená nadrobno

listového špenátu, může být i mražený

100 ml

smetany

Česnek

Cibuli opečeme na sádle dozlatova. Přidáme špenát, podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a přiklopíme. Zahříváme tak dlouho, až špenát povolí. Nakonec ochutíme česnekem.

Recept ke stažení

|Pštrosí smažený řízek|

500 g

200 g

2 ks

pštrosího masa (ořech nebo steak)

panko strouhanky

vejce

80 g

hladké mouky

olej na smažení

sůl, pepř

Maso nakrájíme na rovnoměrné plátky. Zakryjeme potravinářskou fólií a rozklepeme paličkou na 1 cm vysoký plátek. Osolíme a opepříme. Důležité je, aby bylo maso všude stejně vysoké, na tvaru nezáleží. Do talíře vsypeme panko strouhanku, do druhého talíře vsypeme mouku a ve třetím talíři prošleháme vidličkou vejce. Plátky masa postupně obalíme v mouce, vejcích a panko strouhance. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a na vyšším stupni připravené maso usmažíme do zlatova. Smažíme zhruba 4 min z každé strany.

Recept ke stažení

|Roláda z pštrosího masa|

1 kg

20 g

pštrosího masa (vnitřní filet)

másla

olej

česnek

směs hub

sůl, pepř

 

 

2

2

citronová šťáva

rozmarýn

žloutky

lžíce parmezánu

strouhanka

Máslo rozpustíme na pánvi, a pak v něm pět minut opékáme cibuli. Poté přidáme česnek a po minutě i houby. Necháme zcela změknout a zároveň necháme odpařit veškerou tekutinu. Osolíme a opepříme. Sejmeme z ohně, necháme lehce zchladnout a přimícháme citrónovou šťávu, rozmarýn, žloutky, parmazán a strouhanku. Dáme stranou. Maso podélně rozřízneme (ne úplně do konce), rozevřeme jako motýlí křídla a naklepejeme. Z obou stran jej nasolíme a opepříme. Poté na něj rozprostřeme nádivku. Po delší straně zarolujeme a svážeme kuchyňským provázkem. Roládu ze všech stran opečeme na troše oleje, aby se maso zatáhlo. Dáme do pekáčku a pečeme 40–⁠45 min při teplotě 175 stupňů. Vyjmeme z trouby a po pěti minutách nakrájíme.

Recept ke stažení

|Pštrosí Rump steak s zeleninou|

800 g

pštrosí maso (vnější steak)

sůl, pepř

olej

 

30 g

nasekané bylinky

másla

Maso nakrájíme na čtyři rovnoměrné steaky. Osolíme, opepříme a lehce potřeme olejem. Vložíme na rozpálený gril a opečeme z obou stran tak, aby maso bylo středně propečené. Poté vložíme do alobalu, posypeme bylinkami a přidáme máslo. Zabalíme a necháme chvíli odpočinout.

Podzimní grilovaná zelenina

2 ks

1 ks

1 ks

3 ks

 

1 ks

menší upečené červené řepy

zelené cukety

žluté cukety

menších brambor

česnek

červené cibule

rozmarýn

hladkolistá petržel

olivový olej

máslo

sůl

Předem si upečeme dobře omyté červené řepy v alobalu. Po upečení je oloupeme a nakrájíme. Stejně si nakrájíme cibuli, brambory a obě cukety. Do zapékací mísy (dno vymažeme máslem) vložíme nakrájenou zeleninu, ochutíme česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem. Vložíme kousky másla. Dáme péct na 190 stupňů, na 40 min. Před podáváním posypeme čerstvě nasekanou petrželkou.

Recept ke stažení

|Burger z pštrosího krku|

600 g

100 g

1

1

namletého pštrosího krku

strouhanky

vejce

jemně nasekané cibule

sůl, pepř

4

žemle na burgery

salát

rajče

čedar

dip dle chuti

Pštrosí maso, strouhanku, vajíčko, cibuli, sůl a pepř dáme do mísy a dobře promícháme a dochutíme. Vzniklou hmotu vytvarujeme do placiček asi 1 cm vysokých. Vložíme na gril a zvolna grilujeme z každé strany cca 3 až 4 min. Žemle rozkrojíme a naplníme. Dospodu dáme dip, položíme na něj list salátu, pak ogrilované maso, na něj čedar, rajče, salát a dip. Přikryjeme houskou a propíchneme větším párátkem.

Recept ke stažení